Skip Navigation Links
  MéhészetrõlExpand   Méhészetrõl
  MéhészeszközökExpand   Méhészeszközök
  SzolgáltatásokExpand   Szolgáltatások
  TartósításExpand   Tartósítás
  Web áruházExpand   Web áruház
  Hírek - akciókExpand   Hírek - akciók
  LetöltésExpand   Letöltés
 
 

Használati útmutató:

A mézmelegítő 20-80 C fok között automata szabályzású. A fedélen levő szabályzó segítségével állíthatjuk be a kívánt hőmérsékletet. Egy osztásköz kb. 10 C foknak felel meg. Legelső állásban kikapcsolja a fűtést.Piros lámpa jelzi a fűtést. 40 C fokon kb 1-4 nap a kimelegítési idő, 80 C foknál kb 6-24 óra a méz mennyiségétől függően, azonban a méz nem melegedik fel 80 C fokra, csak mintegy 40 C fokra, annak ellenére, hogy 80 C fokos a kimelegítési hőmérséklet. A folyós mézet ne melegítsük tovább mert a hőmérséklet további emelése károsan hat, ilyenkor kapcsoljuk ki a berendezést.

A kimelegítést érdemes meleg helyen végezni, kevesebb villanyáram fog fogyni.

A hőfokot a talpon levő hőmérséklet érzékelő szabályozza.

A méz melegedése során felolvad a méz és a talp tovább süllyed a mézben. Amikor a kristályos mézre rátesszük a mézmelegítőt, akkor szükséges annak rögzítése, mert a süllyedés során függőleges helyzetéből veszíthet, viszont még nincs bennt a hordóban annyira, hogy megtámassza. Ezért célszerű kikötni pl. az asztal széléhez úgy,hogy ne dölhessen el, viszont süllyedhessen a hordóban.

Használat után célszerű forró vízben lemosni (zuhannyal) ügyelve, hogy a szabályzódobozhoz ne érjen a víz.

Biztonsági szabályok:

Mosás során a terméket húzzuk ki a konektorból! Csak védőföldeléssel ellátot hálózatban szabad üzemeltetni! Melegítés során bekapcsolt állapotban ne nyúljunk bele a mézbe! Üzemeltetni csak 230 V-ról szabad. Vezeték vagy bármilyen sérülés esetén a berendezést kapcsoljuk ki. Használat előtt ellenőrizzük le, hogy nincs e sérülés a berendezésen.

Gyakorlati tapasztalatok a használat során:

A mézmelegítő kitámasztását a következő módon egyszerűen elvégezhetjük a következő ábra szerint: Kettő darab gyalult deszkából készítünk támasztót, melyet leterheljük 2 db kannás mézzel vagy cukor, liszt és egyéb a háztartásban megtalálható nehezékkel.

Kimelegitést magas hőmérsékleten kezdjük, hogy a mézmelegitő talpát ellepje a méz, ennek érdekében kicsit mozgassuk. Amikor már elsüllyedt egy picit, akkor állítsuk be a kívánt hőmérsékletet. Ha a mézmelegitő eldől véletlenül, vagy a talp nem egyenletes a mézben és kilátszik a mézből, akkor annak a résznek a hőmérséklete megnő és megégeti a mézet, annak ellenére,hogy a szabályzó be van állítva. Ez azért van, mert a szabályzó érzékelőjét méz fedi és ott folyamatos a hőelvonás, míg a kiálló résznél nincs hőelvonás így annak hőmérséklete megnő. A ráégett mézet kikapcsolt és kihűlt állapotban CIF vagy más súrolószerrel ellehet távolítani.

Ha a hordóba teszünk annyi folyékony mézet, amennyi ellepi a mézmelegítőt, akkor a kimelegítési folyamat egyszerűbb, csak arra kell ügyelni, hogy a melegítő folyamatosan méz alatt maradjon.