Skip Navigation Links
  MéhészetrõlExpand   Méhészetrõl
  MéhészeszközökExpand   Méhészeszközök
  SzolgáltatásokExpand   Szolgáltatások
  TartósításExpand   Tartósítás
  Web áruházExpand   Web áruház
  Hírek - akciókExpand   Hírek - akciók
  LetöltésExpand   Letöltés
 

Tartósítás


Régen hosszú órákat töltöttek el a háziasszonyok a különböző befőttek, lekvárok eltevésével. A befőzés ma sem gyerekjáték, de a boltokban kapható zselíriozó anyagok, megbízható tartósítószerek jelentős mértékben megkönnyítik a munkát. A legkorszerűbb befőttesüvegek használatával pedig megőrizhető a befőttek frissessége anélkül, hogy tartósítószert kellene használnunk. A házilag eltett befőttek, lekvárok, szörpök előnye, hogy egyéni módon készíthetjük el őket, kiválasztva a nekünk legjobban tetsző receptet. Különböző gyümölcsök kombinálásával meglepően finom ízhatásokat érhetünk el. A jól sikerült befőzés nem csak sok munkát, de igazi sikerélményt is jelent. Milyen jólesik majd hallani, hogy "az anyu (vagy nagyi) lekvárja a legfinomabb a világon..."! Ajándéknak sem utolsó egy-egy házilag eltett finomság. Bár a befőzés nem olcsó mulatság, a hűvös hónapokban mégis nagy hasznát látjuk majd munkánknak.

Savanyúságeltevéshez, gyümölcstartósításhoz kínálunk csomagolóanyagokat, tartósítószereket és eszközöket.
Kínálatunkból rövid ismertető:
-öblösüvegek különböző méretben, üvegekre való fémtetők
-műanyaghordók, savanyúságos vödrök pattintós fedéllel, kannák
-gumi, celofán s más kiegészítők
-tartósítószerek

Kínálatunk a webáruházunkon keresztűl is megvásárolhatók.

Jó tanácsok a savanyúság készítéséhez:
Tiszta üveg = biztos siker
– Eltevés előtt mindig több üveget készítsen elő, ne kelljen keresgélni munka közben.
– Ellenőrizze, hogy az üvegek, illetve a tetejük nem repedtek-e. Mindegyiket alaposan mossa ki mosószerrel, forró tiszta vízzel öblítse át, majd fejjel lefelé hagy tegye le teljesen               megszáradni. (Törölgetni nem szabad!)
– Az üvegek bekötéséhez a celofánt előre vágja fel. Felhasználás előtt mártsa vízbe, és gumival szorítsa az üveghez.
– Mindegyik üvegre ragasszon címkét az eltevési dátumával.
– Az üvegekbe kerülő zöldségek mindig legyenek teljesen frissek, egészségesek.
– A csalamádéhoz ízlés szerint válogassa össze a hozzávalókat. A lényeg, hogy mindent egyszerre tegyél bele!
– Ha az ecetes lébe késhegynyi borként is tesz, a paprika gyönyörű fehér marad.
– A savanyúságot mindig hideg, sötét, levegős helyen tárolja. A felbontott üvegeket tegye a hűtőszekrénybe!

Tartósítási eljárások:

Tartósítás vízgőzben: Ha vízben forralással kívánunk befőzni, akkor a megtöltött üvegeket egy réteg befőző fóliával fedjük be, és a biztonság kedvéért két gumigyűrűvel szorítsuk le. Az így lezárt üvegeket egy ideig forrásban lévő vízben melegítjük. Egy kissé hűlni hagyjuk, hogy meg tudjuk fogni, majd még melegen két gumit teszünk rá és a fóliát ráfeszítjük az üveg peremére egészen addig, míg a gumik felett ráncmentes nem lesz. Az így előkészített üvegeket a vízfürdőből kivéve lassan hagyjuk kihűlni.

Tartósítás szárazgőzben: ezzel a módszerrel lekvárokat, dzsemeket teszünk el télire. A megfőzött, forró gyümölcsöt az előmelegített üvegbe töltjük és azonnal befedjük befőző fóliával. Pár másodperc múlva a fólia átmelegszik, miközben a vízgőz kiszorítja az üvegekből a levegőt. Ezután a fóliát három gumival leszorítjuk és ráncmentesre feszítjük. Az így lezárt üvegeket szárazgőzbe téve – dunsztolva – hagyjuk kihűlni.

Tartósítás hidegen: így többnyire savanyúságokat teszünk el. A megtöltött üvegeket néhány napig fedetlenül hagyjuk, hogy a savanyúság páclevét még pótolhassuk. Ezt követően az üvegeket egy réteg fóliával, két három gumival leszorítjuk, majd a fóliát melegítés közben ráncmentesen kifeszítjük. A melegítés történhet infralámpával, hajszárítóval, a fóliára helyezett forró vizes ronggyal.