Skip Navigation Links
  MéhészetrõlExpand   Méhészetrõl
  MéhészeszközökExpand   Méhészeszközök
  SzolgáltatásokExpand   Szolgáltatások
  TartósításExpand   Tartósítás
  Web áruházExpand   Web áruház
  Hírek - akciókExpand   Hírek - akciók
  LetöltésExpand   Letöltés
 

Megrendelést kaptárra és nádpárnára nem veszünk fel!

Az emberek többségének egy gyenge, laza, sérülékeny anyag jut eszébe. Azonban a nádkaptár nem egy ilyen szerkezet, hanem egy kiváló hőszigetelésű, természetes körülményeket biztosító vándorlásra is alkalmas kaptár. Ceglédi Méhészet kaptárja egy kicsit más, mert drót helyett vasalva van. A nád vastagsága 4 cm. Az alsó és felső fakeret közé van rakva a nád, majd lepréselve. Préselés után a sarkok deszkával vannak megerősítve, majd vasalva a többi rész. A laposvasak lemezcsavarral, illetve 1-1 facsavarral egymáshoz vannak huzatva. A fenék 20 mmes gyalult deszka, a tető horganyzott lemez, alatta 15 mm-es gyalult deszka. A tető felhajtható szellőzőkkel van ellátva, és mintegy sapkaként rásüllyed a kaptárra, így a víz nem tud befolyni a kaptárba. A kaptárak alsókijárósak, 20 illetve 9 cm-es kijáróval, és szűkítőbetéttel. A Hunor tipusú kaptáron csak az aljdeszkában levő kijáróban van betét. A fiókok felső kijárósak, 25 cm hosszú és 1,5 cm széles kijárók. Az NB kaptárok anyarácsa 8 mm-es OSB3-as anyagból készülnek záróbetéttel együtt. A rostaszövetek  20x20 mm-es léckereten vannak. A keret ragasztva és szegelve van. Felső kijárós kaptárt is lehet készíteni, ilyenkor a nád között fából van a kijáró helye. Egyedi igényeket is teljesítek. Rakodókaptárnál a két fiók egymásra van simán rakva, vagy egymásba csúszik kb 5 mm-es takarással. A préselés miatt 2-3 mm-es hézag is keletkezhet két fiók között, amit kiküszöbölnek az egymásba illeszthető fióktipusok, melyeknél kivülről változás nem látható, mivel belül van egy 5 mm-es takaróléc, ezért így nincs hézag. Amennyiben csak egymásra van rakva a két sima tipusú fiók, akkor viszont néha hézag lehet ha két olyan fiók kerül egymásra, aminél méreteltérés van.

A kaptárak külső méretei:

NB15 - 52 x 66,5 cm   NB18 - 52 x 78 cm   NB10 - 52 x 47 cm   NB16 - 52 x 69,5 cm   HUNOR - 52 x 47 cm   NB12 - 52 x 54,5 cm

Kiváló hőszigetelés:

Télen meleg nyáron hideg szokták mondani, ez így igaz. A nád a légréteg miatt az ugyanolyan vastag fával szemben 4-szer jobb hőszigetelő! Azaz egy 4 cm vastag nádkaptár a 2 cm-es fakaptárral szemben 8-szor jobb hőszigetelő! A nád a belső párát elvezeti ezért nem lucskosodnak a kaptárak belül, az oxigént beengedi, ezért több napra is lelehet a méheket zárni.

Járt már Ön nádtetős pincében?

Ha nem keressen fel egyet, megéri személyesen meggyőződhet arról, hogy nyáron hűvős, télen meleg.

TÉVHITEK AMIK NEM IGAZAK!

Nagyon sokan félnek, hogy az egér és a harkály kirágja a kaptárt. Az egér és a harkály a fakaptárt is kirágja életmódjából következően, hiszen a harkály a fák törzsében keresi az élelmet, míg az egér télre a házak körül keres élelmet, akár még a téglában is csinál magának járatot! Egy karbantartott méhészetben ezek a kártevők nem tudnak kárt csinálni! Az egér is előbb a kijárónál próbálkozik és nem a kaptár oldalát kezdi el rágni. Csak ha a kaptár korhadt, vagy lyuk van rajta akkor talál más utat a méz felé! Egér ellen nemcsak rácsokkal kell védekezni, hanem a kaptárak megfelelő zárásával, (az üres kaptárt is!), a nem megfelelő  minőségű kaptárak selejtezésével és a telephelyről történő elszállításával. A telephelyen rendet kell tartani, nem engedni búvóvackot hagyni az állatoknak, a levelest folyamatosan elégetni és mellette egérmérgeket kihelyezni a kaptársor alá. Madarak ellen pedig madárhálóval vagy etetéssel kell védekezni! Mi csak nádkaptárt használunk évek óta, de még nem volt ilyen problémánk.

A következő tévhit:

Nem alkalmas vándorlásra. Ez nem igaz, a nádkaptár a fakeretből és a vasalásból kifolyólag egy nagyon massziv kaptár. A nád össze van préselve, ezért egy kemény, rugalmas anyag a kaptár oldala. Nem nehezebb mint bármelyik fakaptár, lehet egymásra pakolni, két ember a fogantyujánál fogva nagyon könnyen tudja szállítani. Lendületből nyugodtan fel lehet tenni a platóra, lehet csúsztatni, rá lehet állni.

A harmadik tévhit:

Nem lehet fertőtleníteni. Nem lehet kiégetni, ez igaz, azonban a méh betegségek terjedésének a fő oka az, hogy a méhész nem megfelelően kezeli a méheket. Atka ellen nyugodtan lehet füstölni csikkal is, gyomorvész esetén gőzőléssel is lehet a kaptárt fertőtleníteni (ÖRÖSI PÁL ZOLTÁN könyvében az 549-oldalban szereplő leírás alapján, bárki megtudja csinálni), nyúlós költésrothadás esetén pedig igenis el kell égetni mindent, bármilyen kaptárból is van!

Miért érdemes a nádkaptárt kipróbálni?

-kiváló hőszigetelés
-vándorlásra is alkalmas kaptár
-élettartama több mint a fakaptáré
-ára nem több a hagyományos kaptárnál
-nem nehezebb, üresen egy NB 18-as 30 kg

Új technológiával, géppel vart párnák 2 cm-es vastagságban, egyedi méretben is. Az alapméretű párnák a webáruházon keresztül megvásárolhatók, egyedi méret esetén megrendelhetők.